Dorian Grayn Muotokuva

Wilde oli taidekriitikko ja eseisti ja hän julkaisi runoja, satuja, novelleja. Dorian Grayn muotokuva on hänen ainoa romaaninsa. Omana aikanaan suosituin hän oli näytelmäkirjailijana. Wilde oli verbaalikko, jonka ironiset tiivistykset, paradoksit ovat jääneet elämään aforismeina. Netistä löytyy aakkosittain kerätty kokoelma näitä Wilden sitaatteja. Myös Dorian Grayn muotokuvasta niitä voi poimia. Ihmiset tietävät nykyisin kaikkien tavaroiden hinnan, mutta eivät minkään arvoa. Oikun ja elinikäisen intohimon välillä ei ole muuta eroa kuin että oikku kestää hiukan kauemmin. Lordi Alfred Douglas ja Oscar Wilde ennen oikeudenkäyntiä vuonna 1894. Oscar Wilde oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta, mutta myös homoseksuaali suhde lordi Alfred Douglasiin. Tästä suhteesta tuli Wilden lopulta tuhonnut tragedia. Wilde syytti lordin isää kunnianloukkauksesta, mutta syyte kääntyikin häntä itseään vastaan. Oikeuteen marssitettiin todistamaan poikaprostituoituja, joiden palveluja Wilde oli käyttänyt.

Dorian gray muotokuva

Myös hänen kirjoituksiaan ja Dorian Grayn muotokuvaa käytettiin todisteena. Wilde tuomittiin kahden vuoden pakkotyöhön. Tuomion kautta englantilainen yläluokka oli "antanut takaisin" heitä herjanneelle irlantilaisella. Wilde muutti tuomion kärsittyään Pariisiin, missä hän kuoli yksinäisenä ja kaikkien hylkäämänä vuonna 1900 vain 46-vuotiaana. Oscar Wilden hauta on Pariisissa Père Lachaisen hautausmaalla. Liian innokkaiden ihailijoiden takia muistomerkki on eristetty lasilevyllä. Oscar Wildella on kulttimaine, jota on ruokkinut myös hänen viimeisten vuosiensa kohtalo. Mutta miten Dorian Grayn muotokuvaa lukee nykylukija? Luin kirjan Kai Kailan vuoden 1963 suomennoksena ja Wilden teksti oli älykästä ja nautittavaa. Myös tarina piti otteessaan ja kirjan "kauhuelementit", pimeät kadut, pölyiset ullakot, lontoolaiset ooppiumiluolat sopivat minulle paremmin kuin nykykauhu ( josta tosin en tiedä mitään). Erityisesti arvostin sitä, että tarinan draaman kaari oli loppuun asti hyvin rakennettu. Suosittelen siis lämpimästi.

Dorian grayn muotokuva arvostelu

Taiteilija Basil maalaa kauniista Dorianista taulun, joka muuttuu nuoren miehen sielunpeiliksi. Riettaan elämän jäljet näkyvät yhä rumempina, mutta vain siveltimen loihtimassa muotokuvassa. *- Turmion hurma ei vanhene koskaan -* Klassinen paha viettelee Doriania ökyrikkaan lordin hahmossa, joka mielellään kiroaa moraalin ja palkitsee rohkeuden langeta kiusauksiin. Hyvälläkin on näyttämöllä omat kätyrinsä. Jos raha edustaa rappiota, nousevat taiteentekijät kaiken synnin yläpuolelle. Tukkateatterin Dorian Grayn muotokuvassa estradi on näyttelijöiden. Hankkion ohjauksessa keulaa pitää kolmen herran kaarti. Eero Järvinen paistattelee itserakkaassa nimiroolissa hienosti. Järvisen täyteläiset ilmeet kertovat katsojalle maalatun Dorianin muodonmuutoksesta paljon enemmän kuin seinälle tarjotut valmiit diat. Teemu Ojalan Lordi Henry on riemastuttava kooste luennoivaa professoria, hymyilevää herrasmiestä ja julmaa ihmissyöjää. Taiteeseensa uppoutunut Basil on Heikki Hagmanin tulkintana lempeän tietämätön taivaanrannanmaalari.

Dorian gray muotokuva blue

Hänen piirteissään oli jotain sellaista, että katsoja tunsi heti voivansa luottaa häneen. Niistä kuvastui nuoruuden koko vilpittömyys ja intohimon puhtaus. Maailma ei ilmeisesti ollut vielä poikaa turmellut. Dorian Grayn muotokuva ilmestyi ajan tavan mukaan ensimmäisen kerran sarjana lehdessä ja vuotta myöhemmin kirjana. Dorian Grayn muotokuva on sekä myöhäisviktoriaanisen ajan goottilainen kauhukertomus että moraliteetti ja Wilden filosofinen pohdiskelu kauneudesta ja sen merkityksestä. Lordi Henryn sanat ja Basilin maalaus tekevät Dorian Grayn tietoiseksi omasta kauneudestaan. Teillä on verrattoman kauniit kasvot, herra Gray. Älkää rypistäkö otsaanne. Se on tosiasia. Kauneus taas on muuan nerouden muoto … jopa suurempi kuin nerous, koska se ei kaipaa mitään selityksiä. Se ilmenee kaikissa luonnon suurissa asioissa, kuten auringon paisteessa, keväässä tai kuun hopeakiekossa sen kuvastuessa tummaan veteen. Se on selviö. Sillä on jumalallinen oikeus hallita. Se tekee ruhtinaita ihmisistä, jotka ovat sen saaneet.

Dorian gray muotokuva wedding

Wilden marmoripatsas Dublinissa Merrion Square Parkissa. Kuva Ren Goodhew. Creative Commons Licence. Luin Dorian Grayn mutokuvan osana kirjabloggaajien klassikkohaastetta. Oscar Wilde Dorian Grayn muotokuva WSOY, 1997 The Picture of Dorian Gray, suomentanut Kai Kaila, 1891 ISBN 951-0-22039-6

 1. Markku lahdesmaki
 2. Moottorinosat - kiertokanki | moottorikelkan osat | edullisesti - Polaris varaosat | kiertokankisarja | moottorikelkan osat » Svh.fi
 3. Dorian gray muotokuva anatomy
 4. Dorian gray muotokuva wallpaper
 5. Vapaita asuntoja » Korsholms bostäder
 6. Dorian gray muotokuva background
 7. Dorian gray muotokuva colors
 8. Oscar Wilde Dorian Grayn muotokuva - Kiiltomato.net
 9. Dorian gray muotokuva paint
 10. Dorian gray muotokuva men
 11. Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva - klassikkohaaste - Kirsin Book Club
 12. Dorian gray muotokuva grey

Dorian Grayn muotokuva ( The Picture of Dorian Gray, 1891) perustuu yksinkertaiselle ajatusleikille: mitä jos malli ja muotokuva vaihtaisivat paikkoja? Tästä leikistä aukeaa myyttis-filosofinen perspektiivi, jossa Platonin Eros kohtaa tohtori Faustuksen ja Narkissos haastaa Pygmalionin. Muotokuva kantaa ajan ja tekojen jäljet, mutta Dorian Gray säilyy ulkoisesti yhtä ruusuisena ja hurmaavana kuin sinä kesäpäivänä, jolloin Basil Hallward hänet maalasi. Dekadentti suosikkiromaani on jälleen saatavilla uutena käännöksenä. Suomennosten määrällä mitattuna Dorian Grayn muotokuva kuuluu englantilaisen kirjallisuuden painavimpiin klassikoihin: Jaana Kapari-Jatta on jo neljäs suomentaja, joka on tehnyt siitä oman tulkintansa. Helmi Setälän (1906) ja Aulis Nopsasen (1947) käännökset ovat jo kielellisesti vanhahtavia, ja koska tuoreempi Kai Kailan (1963) suomennos poikkeaa tyylillisesti alkutekstistä, on uusi käännös perusteltu. Kapari-Jatta pysyy pitkien rönsyilevien lauseiden rytmissä ja saa aforistiset kiteytykset säkenöimään.

Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva Otava 2009 The Picture of Dorian Gray 1891 Suomentanut Jaana Kapari-Jatta 363 sivua Kansi Jenni Kiviniemi Brittiläis-irlantilainen romaani Hänestä tuntui, että hänen oli todellakin koittanut aika valita tiensä. Vai oliko valinta jo tehty? Oli, elämä oli päättänyt hänen puolestaan - elämä ja hänen oma pohjaton uteliaisuutensa sitä kohtaan. Ikuinen nuoruus, loputon intohimo, hienovaraiset ja salaiset nautinnot, hurjat ilot ja hurjemmat synnit - hän saisi sen kaiken. Muotokuva kantaisi hänen häpeänsä taakan: siinä kaikki. Kunpa olisikin. Kaikki ei todellakaan ole siinä, kun nuori Dorian Gray asettuu muotokuvamalliksi Basil Hallwardille, joka kokee Dorianin motivoivan hänen taidettaan, olevan tienviitta uuteen tyyliin. Samalla Dorian tutustuu myös lordi Henry Wottoniin, joka tekee Dorianiin suuren vaikutuksen. Dorianin kauneus puolestaan innostaa sekä Halwardia että sir Henryä. Muotokuva heijastaa Dorianin ulkoista täydellisyyttä, kauneus on ainoa asia joka hänellä on.

Wed, 14 Oct 2020 21:14:24 +0000